Odontopediatria
L’odontopediatria s’encarrega de la cura i el manteniment de la salut oral dels nens i els adolescents d’una forma integral.
Mantenir la salut dental de les dents primàries és important i no sols per poder mastegar, sinó també per guardar espai per a les dents permanents que s’estan formant sota d’aquestes i permetre el desenvolupament normal dels músculs i maxil·lars.
Per tal d’assegurar un bon estat de la salut dental és necessari fer una revisió cada 6 mesos. Les càries poden provocar focus d’infecció i a llarg termini poden ser perjudicials per a la salut del nen, per això són tan importants les revisions.
Preguntes freqüents
A partir de quina edat poden aparèixer les càries?
Les càries es poden produir des del mateix instant en que surten les dents, per tant és convenient començar la neteja bucal des del moment en que apariexen les primeres dents, que es durà a terme amb una garsa humida i més endavant amb raspalls infantils. Al principi aquesta neteja es realitzarà sense pasta de dents i posteriorment l’anirem incorporant. La Sociedad Española de Odontopediatría recomana que la primera visita al dentista tingui lloc durant el primer any de vida del nen.
Com es reconèixen les càries?
Les càries han de ser diagnosticades per un especialista en odontopediatria a través de revisions cada 6 mesos, degut a que si són els pares qui les observen pot ser tard, ja que el procés de cavitació s’ha iniciat. Normalment la primera senyal d’una càries és l’aparició d’un canvi de color de la dent que es torna blanquinós opac. En una fase més avançada s’observa una vora groga-marró al nivell de la zona afectada per la càries, posteriorment apareix la pèrdua de substància i el forat a l’esmalt.
Quan veiem l’esmalt trencat indica que el procés porta diversos mesos a la boca. A les dents temporals aquest procés és molt ràpid degut a que l’esmalt és molt porós, d’aquí la importància d’actuar ràpidament quan es detecten càries incipients per part del dentista.
Les càries a les dents temporals fan mal?
La seva estructura és igual que la de les dents permanents, per tant quan les càries afecten l’esmalt encara no produeix dolor , però quan la lesió va progressant, arriba a l’interior de la dent afectant la dentina i en aquests casos sí que produeix dolor. A mesura que la infecció progressa passa als teixits tous de la dent (nervi) i pot aparèixer un flegmó.
Com es tracten les càries en els nens?
En funció de la patologia que presenti la dent, el tractament serà diferent:
- Si la lesió no afecta al nervi es durà a terme una obturació mitjançant una pasta (empastament).
- Si la lesió afecta el nervi es realitzarà una pulpotomia o tractament del nervi, mentre que quan presenti una infecció amb flegmó es practicarà una pulpectomia, aquestes tècniques són diferents que a les dents permanents.
- Si la infecció i la dent estan molt fets malbé extraurem la dent temporal. En aquests casos quan manca molt de temps per a que erupcioni la dent permanent s’haurà de col·locar un mantenidor d’espai per a que la dent permanent es pugui ubicar.
Quines mesures de prevenció puc adoptar?
La principal mesura de prevenció és la higiene diària i els bons hàbits alimentaris.
Sempre s’ha de dur a terme la fluorització sota el control de l’odontopediatra. L’esmalt es reforça i es remineralitza a través de l’aplicació del fluor. El fluor reacciona amb els cristalls d’hidroxiapatita de l’esmalt i els converteix en cristalls de fluorapatita que són molt més resistents a l’acció dels àcids. Segons l’OMS, es redueix la incidència de càries fins a un 50%.