Pròtesis dentals

La prostodòncia s’encarrega de recuperar i protegir les dents malmeses o inexistents. En molts casos requereix una restauració mitjançant pròtesis dentals, és a dir, mitjançant carilles dentals de ceràmica, corones o ponts, ja siguin suportats sobre dents naturals o sobre implants.

Pròtesis dentals

L’evolució dels materials i de les tècniques ha permès aconseguir uns resultats estètics realment espectaculars. L’odontologia adherida permet realitzar restauracions parcials com les carilles dentals. Les restauracions ceràmiques avui en dia són un estàndard, mentre que els implants dentals permeten col·locar pròtesis de dents unitàries sense danyar les dents adjacents, pròtesis parcials en diverses dents i fins i tot recuperar tota una boca sense dents.

En pròtesis dentals es fonamental una bona planificació del cas; des de la dent unitària fins la restauració total de la boca. Per això a Clínica Dental Stoma el protesista és l’encarregat inicial de valorar el cas i poder dirigir el tractament a les diferents especialitats.

Preguntes freqüents

No m’agraden les fundes perquè es veuen

Les fundes que es realitzen de forma satisfactòria no s’han de diferenciar d’una dent natural, tant estèticament com funcionalment. Amb el pas del temps la geniva pot variar la seva posició tant al voltant de les dents naturals com de les fundes. Aquest desplaçament natural de la geniva es pot minimitzar amb una perfecta higiene i manteniment. Tot i així, amb els anys és possible que s’hagin de canviar les fundes per motius estètics.

No és dolent “tallar” tant la dent quan col·loquem una funda?

Per poder restaurar les dents caldrà fer un diagnòstic correcte que ens permetrà decidir quin tipus de restauració és el més adequat en cada cas. Els diferents tipus de restauracions determinaran quina quantitat de dent hem de tallar. La restauració indicada és aquella que restaura tant estèticament com funcionalment la dent i protegeix l’estructura dental remanent a llarg termini. Així doncs, el tallar una dent es fa per a poder-la restaurar i protegir de forma adequada.

Es poden fer càries als ponts o a les fundes dentals?

Sí, l’estructura de suport segueix sent la dent natural i aquesta continuarà sent susceptible a les càries dentals, especialment al marge de la corona, per això és imprescindible realitzar un correcte manteniment mitjançant una bona higiene i revisions periòdiques.

És necessari “matar” el nervi de la dent per fer una corona?

No necessàriament. Les endodòncies – o “matar el nervi”- quan estan aconsellades permetran mantenir les dents i les pròtesis corresponents, però en molts casos no és necessari desvitalitzar la dent per a col·locar una pròtesi.

Què és millor un pont o un implant?

Cada tractament té les seves indicacions. Els implants, des de la seva aparició, han revolucionat l’odontologia i eviten que tallem moltes dents. Tot i amb això hem de pensar que hi ha situacions on obtindrem un millor resultat amb un pont. Cada situació ha de ser avaluada per l’especialista, que indicarà el millor tractament.

Què és una carilla dental?

Una carilla o laminat ceràmic, com el seu nom indica, consisteix en una fina làmina de ceràmica que s’uneix a la dent mitjançat una tècnica d’adhesió. Gràcies als avenços en l’adhesió, els tractaments restauradors cada cop són menys invasius i a més proporcionen uns resultats estètics impecables.

(34) 932 012 511Demana
cita