Periodòncia
La malaltia periodental és una de les principals causes de pèrdua dentària en adults, afectant a tres de cada quatre persones en algun moment de la seva vida.
La placa dental bacteriana és una pel·lícula incolora i enganxosa que es forma constantment entre les dents, fins i tot sense menjar . L’eliminació de la placa bacteriana mitjançant el raspallat diari i l’ús de la seda dental i/o raspall interdental ajuda a prevenir la malaltia periodental. Un somriure sa és el complement natural de la seva imatge i ajuda a parlar amb major comoditat.
Preguntes freqüents
Són molt freqüents les malaties de la geniva?
Es troben entre les més freqüents de la raça humana. Els estudis d’investigació han demostrat que la gingivitis afecta quasi la totalitat de la població tant infantil com adulta. Tot i que les periodontitis gairebé no afecten als nens, un de cada dos adults a partir dels 35 anys les pateix.
Com sé si la meva geniva està malalta?
Els símptomes són la presència de sang a les genives de forma espontània o amb el raspallat, l’aparició de pus a la geniva, mal sabor o mal olor de boca, enrogiment, retracció, canvi de posició de les dents, sensibilitat tèrmica, dolor o fins i tot mobilitat. El diagnòstic amb certesa només el pot realitzar el periodoncista per tant, en cas de presentar alguna d’aquests símptomes, haurà de consultar amb ell per tal que valori la situació i li aconselli com ha d’actuar. En algunes ocasions apareix una tendència augmentada a l’aparició de sang a la geniva com, per exemple, en certs moments de la vida de la dona que veurem posteriorment.
Com afecta el tabac a la geniva?
Els mecanismes a través dels quals el tabac agreuja l’evolució de les periodontitis són una reducció de l’aportació sanguínia als teixits de la geniva amb una disminució de la capacitat defensiva d’aquests davant les bacteris. Aquest efecte és independent del fet d’empassar-se o no el fum i guarda relació amb el número de cigars consumits, amb un efecte màxim per sobre d’un paquet al dia i bastant menys important per sota de 10. En pacients que deixen de fumar, després d’uns mesos, la geniva adquireix una sèrie de característiques que la fan similar a la d’una persona que no ha fumat mai, per tant l’eliminació de l’habitud de fumar és garantia de salut per a la geniva i d’eficàcia del tractament en cas de patir una periodontitis.
Són contagioses les malaties de la geniva?
La malaltia periodontal és una infecció produïda per bacteris i com a tal es pot contagiar. Estudis d’investigació recents han demostrat que persones que conviuen durant anys amb un pacient periodontal tenen més probabilitats de desenvolupar la malaltia.
Els familiars més susceptibles serien els fills i les parelles estables i el vehicle de transmissió la saliva. La forma de contagi és el petó, però d’entrada no es recomana canviar cap costum de relació. Tot i que si vostè pateix una malaltia és convenient que aconselli als seus familiars que realitzin una senzilla revisió amb el dentista per a descartar l’afectació.
Quina relació té la salut de la geniva amb l’infart de miocardi?
Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de mort a Espanya. Tradicionalment s’ha conegut el paper del colesterol elevat, obesitat, costum de fumar i vida sedentària en el desenvolupament d’una malaltia cardiovascular. Tot i amb això, aquests factors de risc no expliquen tots els aspectes clínics i epidemiològics d’aquesta malaltia. L’evidència ha anat acumulant connexions entre la presència d’infeccions cròniques i inflamació i aquestes malalties. Sens dubte les infeccions cròniques més freqüents són les càries i les malalties periodontals, aquestes últimes en edats adultes, quan es pateixen amb més freqüència malalties cardiovasculars.
Estudis elaborats al 1989 assenyalaven una relació entre la malaltia dental i els accidents cardiovasculars aguts. Inicialment es va contemplar amb cautela la possibilitat d’establir una relació de causalitat entre ambdues circumstàncies però, la posterior realització d’estudis més detallats, va establir que la relació entre les infeccions dentals i l’arterioesclerosi coronària va ser de la mateixa magnitud que la publicada per factors de risc clàssics com el colesterol. S’ha relacionat la presència en sang de certes substàncies que apareixen a la inflamació (citocines), amb l’aparició de malalties cardiovasculars.
Els bacteris presents en les bosses periodontals no tractades passen amb freqüència a la sang com a conseqüència d’actes com la mínima masticació; aquestes donarien lloc a la sobreproducció de citocines que podrien provocar efectes en òrgans llunyans com les artèries coronàries. El manteniment d’una correcta salut bucal basat en la higiene oral i les revisions periòdiques al dentista que diagnostiquin, previnguin i tractin la càries i malalties periodontals constitueixen, sense cap dubte, una garantia més en la prevenció de malalties cardiovasculars.
Què és la cirurgia estètica periodontal?
Són una sèrie de procediments que ajuden a mantenir l’harmonia del somriure o a tornar a la normalitat els defectes produïts com a conseqüència de les periodontits o altes causes. Constitueixen una ajuda per al dentista a l’hora de realitzar molts tractaments de tipus protèsic i a llarg termini també ajuden a preservar la salut de la geniva.